Selecteer een pagina

Het is algemeen bekend dat water van een slechte kwaliteit bijzonder schadelijk is voor de gezondheid van mensen en dieren. Wat zijn nou precies de gevaren van het drinken van vies of besmet water en hoe kun je het voorkomen? Dat hebben we in dit blog op een rijtje gezet.

Lichte gezondheidsklachten

Er is een verschil tussen daadwerkelijk besmet water drinken en water dat een andere samenstelling heeft dan je gewend bent. Ga je bijvoorbeeld op vakantie Turkije of Spanje, dan wordt gezegd dat je klachten kunt krijgen van het kraanwater drinken. Dit betekent niet meteen dat het water daar slecht is, maar vanwege het hogere chloorgehalte kun je last krijgen van maagklachten, misselijkheid en diarree. Voor Europeanen is dit bijzonder ongemakkelijk en vervelend, maar niet levensgevaarlijk. Vergeet echter niet dat diarree in sommige landen veel problematischer is.

Legionella

Een van de grotere gezondheidsproblemen die je kunt oplopen aan de hand van besmet water is legionella. Dit vind je niet alleen in water uit de kraan, maar komt ook veel voor bij water in douches, zwembaden en koelinstallaties die gebruik maken van verneveling van water. Als je de legionellabacterie inademt betekent dat niet automatisch ook dat je ziek wordt. Daarnaast is het mogelijk dat je milde griepklachten krijgt. In het ergste geval krijg je door de bacterie ‘veteranenziekte’. Dit is een longontsteking die zo schadelijk is dat je er aan zou kunnen overlijden.

Thuis besmet water voorkomen

Thuis kun je de kans op waterbesmetting voorkomen door te zorgen de boiler het water verwarmt op minimaal 60 graden. Bij deze temperatuur kan de bacterie namelijk niet overleven. Het is daarnaast ook goed om de leidingen na stilstand even goed door te spoelen met heel koud of heel warm water. Vergeet ook niet om producten die water sproeien regelmatig schoon te maken.

In een bedrijf besmet water voorkomen

De gezondheid van klanten is natuurlijk een van de grootste verantwoordelijkheden van een onderneming. Sommige bedrijven hebben daarom enorm strenge regels met betrekking tot legionellapreventie. Dit zijn de zogeheten ‘prioritaire instellingen’. Zij moeten een legionella risicoanalyse uitvoeren en een beheerplan opstellen. Dergelijke onderzoeken kun je het beste laten doen door een onderzoeksbureau voor waterveiligheid. Zij hebben jarenlange ervaring met de gevaren en de regelgeving. Zodoende kun je de beste maatregelen implementeren en voorkom je hoge boetes of zelfs een tijdelijke sluiting van je bedrijf.