Steeds meer ontdekken de heerlijke smaken van sushi, daarmee stijgt het aantal sushi restaurants in Nederland. Maar hoe eet je sushi in een sushi restaurant? Smeer je extra Wasabi op de top? Pak de sushi met stokjes en dompel de rijst onder in de sojasaus (en laat deze hangen om de zoute sappen op te nemen)?

Veel mensen weten niet dat er eigenlijk een “goede” manier is om sushi te eten. Het eten van sushi komt met zijn eigen unieke tafelmanieren die verloren zijn gegaan met de stijgende populariteit en toegankelijkheid. Echter, het kennen van deze regels kan je inzicht geven in wat je wordt geserveerd en hoe je respect  kunt tonen aan de chef-kok.

Hoe je sushi op de “juiste” manier kunt eten

  • Pak de sushi op met je schone handen, niet met stokjes. Zo ruïneer je niet de perfecte vorm van de sushi die door de ambachtelijke handen van de chef is gemaakt. Sashimi en gember worden opgepikt met stokjes.
  • Kantel de sushi vis naar beneden om alleen een vleugje sojasaus toe te passen. De rijst en de sojasaus mogen elkaar niet raken.
  • Plaats de sushi ook met de voorkant naar beneden op je tong. Zo krijg je de volle smaak en versheid van de vis.
  • Als je extra wasabi toevoegt, neem dan je eetstokjes en leg alleen de kleinste hoeveelheid op de vis. De sushikok heeft al precies de juiste wasabi tussen de vis en de rijst voor je aangebracht. En meng de wasabi niet door de sojasaus.
  • Eet het sushi stuk in één hapje. Het in tweeën splitsen is blijkbaar erg grof voor de chef, die de tijd heeft besteed aan het maken van het perfecte stuk voor jou. Als de sushi te groot is, vertel het aan de chef zodat hij de verhouding voor u kan aanpassen. Hij vindt het beste deel van de vis dat bij de grootte van de sushi bij je past.
  • Eet gember tussen de stukken sushi, niet terwijl je nog vis in je mond hebt. De gember moet dienen als reiniger.
  • Prijs de rijst! De chef-kok heeft de perfecte textuur, azijnsmaak en temperatuur gecreëerd om de sushi aan te vullen. De kwaliteit is net zo belangrijk als de vis zelf.

Pin It on Pinterest