Selecteer een pagina

In navolging van sportclubs kiezen de laatste jaren ook steeds meer huishoudens voor kunstgras in hun achtertuin. De voornaamste voordelen die kunstgras biedt ten opzichte van normaal gras zijn dan ook eenvoudig opgesomd. Je hoeft weinig onderhoud aan het gras te doen omdat er geen onkruid doorheen groeit, het ziet er altijd even groen uit en het is hygi├źnischer dan gewoon gras. Een van de vraagstukken die echter naar boven komt bij de aanschaf en aanleg van kunstgras is de afwatering. Er wordt soms gedacht dat kunstgras een rubberen of kunststof mat is die bovenop de ondergrond ligt, waardoor het nog weleens problemen op kan leveren voor de afwatering. Is dit echt waar en moet men vooraf maatregelen nemen om een goede drainage te realiseren of zijn het zorgen om niets?

Afwatering begint bij de ondergrond

Om te zorgen dat er geen grote plassen op je grasveld staan na een flinke regenbui moet ten eerste de ondergrond goed voorbereid zijn. De ondergrond is namelijk minstens zo belangrijk als het gras zelf om een goede drainage te faciliteren. De ondergrond, het zand dus, moet voldoen aan vier zaken:

  • De ondergrond moet waterdoorlatend zijn. De meeste zandsoorten en zeker degene die gebruikt worden bij de aanleg van kunstgras zijn dit.
  • De ondergrond moet vlak zijn, om te voorkomen dat er een ongelijke verdeling van het water ontstaat op de vlakte.
  • De ondergrond moet stabiel gelegd zijn. Zo voorkom je verzakkingen na diverse regenbuien.
  • De ondergrond moet duurzaam zijn, zodat je niet na een aantal jaar de ondergrond opnieuw moet leggen om een goede afwatering te blijven garanderen.

Afwatering van het kunstgras zelf

Als de ondergrond optimaal is voor de afwatering komen we bij het kunstgras zelf. Kunstgras is over het algemeen voorzien van perforatiegaatjes. Daardoor kan het water eenvoudig doordringen tot de ondergrond en hoef je je geen zorgen te maken dat er plassen ontstaan op het gras. Tevens is het mogelijk om het kunstgras op matten te leggen met perforatiegaatjes, om de afwatering iets meer te reguleren. Het is wel altijd aan te raden om het kunstgras door een professional te laten aanleggen om er zeker van te zijn dat er geen zaken over het hoofd gezien worden m.b.t. de afwatering. Een slechte afwatering kan namelijk voor veel problemen en overlast zorgen na een heftige regenbui.