Mensen zijn creatief op allerlei gebieden. Ook in de tuin wordt er het hele jaar door vrolijk geknutseld. In deze blog vertellen we je hoe je zelf tuindeuren kan maken. Daarvoor hebben we een aantal tips voor je onder elkaar gezet. Kijk snel met ons mee en laat je creatieve vermogens maar eens lekker draaien.

Stappenplan tuindeur maken

Het is helemaal niet moeilijk om een tuindeur te maken. In de voorbeeld gebruiken we een  houten frame. Je kunt dit eenvoudiger zelf maken dan een stalen deur, omdat die natuurlijk veel zwaarder is. Wat heb je nodig om een tuindeur van hout te maken? Hieronder de benodigdheden:

  • Balken. Deze zijn bedoeld om het frame van de deur te maken.
  • Je hebt palen nodig om een constructie te maken waarin de deur straks gaat hangen
  • Natuurlijk moet de deur en de dragende constructie gemaakt worden met materialen die het hout aan elkaar verbinden. Vooral schroeven zijn hierbij belangrijk
  • Zorg voor het juiste gereedschap, zoals zagen en boormachines. Op deze manier gaat het werk een stuk makkelijker

Hoe tuindeur maken?

Om een tuindeur te maken heb je niet veel technische kennis nodig. Wel is het handig wanneer je weet wat het verschil is tussen verticaal en horizontaal. De deur bestaat uit verticale planken. Je legt er een aantal op de vloer. Belangrijk om eerst te bepalen hoe breed je deur moet worden en dit af te stemmen met de dragende constructie. Vervolgens plaats je balken op de planken die een dragende functie hebben. Heel makkelijk maak je met deze balken twee keer een Z-vorm. Daar schroef je de planken op. In deze balken schroef je ook de scharnieren. Plaats in de deur een cilinderslot en voeg eventueel een haak of een schuifslot toe.

Wat kosten tuindeuren?

De kosten voor een tuindeur hangen af van de materialen die je gebruikt. Als je sloophout gebruikt betaal je mogelijk niets voor het hout. Wanneer je hout in de houthandel koopt betaal je ongeveer 8 euro voor een plank van 2 meter met een breedte van 28 cm. Een paal van 3 meter en 50 cm dikte is ongeveer 5 euro. De prijs voor een cilinderslot ligt rond de 30 euro. En reken ongeveer 30 euro voor schroeven en beslag. Het is overigens niet altijd beter om voor materialen met de laatste prijs te gaan. Kijk altijd kritisch na de materialen die je gebruikt.

Lees verder

Pin It on Pinterest