De belangrijkste tandheelkundige specialisten

Geplaatst op

Veel verschillende soorten mondzorgverleners kunnen betrokken raken bij de verzorging van je tanden, tandvlees en mond. Een korte beschrijving van deze verschillende zorgverleners is als volgt:

De Tandarts

Een algemene tandarts is je eerstelijns tandarts. Deze tandarts diagnosticeert, behandelt en beheert je algemene mondgezondheidsbehoeften, inclusief tandvleeszorg, wortelkanalen, vullingen, kronen, fineer, bruggen en voorlichting op het gebied van preventie.

Endodontist

Een endodontist is de tandarts die zich bezighoudt met de oorzaken, diagnose, preventie en behandeling van ziekten en verwondingen van de menselijke tandpulp of de zenuw van de tand. Deze specialist kan eenvoudige tot moeilijke wortelkanaalbehandelingen of andere soorten chirurgische worteloperaties uitvoeren.

Radioloog

Een radioloog is de mondverzorger die gespecialiseerd is in het nemen en interpreteren van alle soorten röntgenfoto’s en -gegevens die worden gebruikt bij de diagnose en het beheer van ziekten, aandoeningen en aandoeningen van het mond- en kaak- en aangezichtsgebied.

Mondgeneeskunde

Orale geneeskunde is het specialisme van de tandheelkunde dat voorziet in de zorg voor de medisch complexe patiënt door de integratie van geneeskunde en mondzorg. Dit omvat de diagnose en het beheer van mondziekten, waaronder mondkanker, korstmossenplanus, candidiasis en aphthous stomatitis. De mondgeneeskunde evalueert ook complexe medische patiënten voorafgaand aan openhartoperaties, chemotherapie en kankertherapie, evenals ziekenhuispatiënten.

Patholoog

Een mondpatholoog is de mondzorgverlener die de oorzaken bestudeert van ziekten die de mondstructuren (tanden, lippen, wangen, kaken) en delen van het gezicht en de hals veranderen of aantasten. Mondpathologen onderzoeken en stellen een diagnose van de biopsie, het weefsel of het letsel dat hen door andere mondzorgverleners wordt toegezonden.

Mond- en kaakchirurg

Een mond- en kaakchirurg is de mondzorgverlener die vele soorten chirurgische ingrepen uitvoert in en rond het hele gezicht, de mond en de kaak. Kaak- en kaakchirurgen behandelen slachtoffers van ongelukken en bieden reconstructieve en tandheelkundige implantaatchirurgie aan. Zij behandelen patiënten met tumoren en cysten in de kaak. Ze plaatsen ook tandheelkundige implantaten. De soorten operaties die een kaakchirurg kan uitvoeren zijn: eenvoudige tandextracties, complexe extracties waarbij weke delen of bovenliggend bot of resterende wortels worden verwijderd, het verwijderen van weke delen (vooral verstandskiezen), biopten van weke delen, het verwijderen van tumoren in de mondholte, het plaatsen van implantaten, complexe kaakherschikkingsoperaties waarbij gezichts- of beetafwijkingen optreden, reparatie van gebroken wangen of kaakbot en reparatie van weke delen (gespleten gehemelte of lippen).

Gerelateerde berichten

Over ons

We nemen graag met je door hoe jij je zaken als een aquarium kan realiseren.

Contactgegevens

Via info @ aqua-service.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden