Selecteer een pagina

Kalkaanslag: is het ongezond? Of juist niet? En is het schadelijk voor huishoudelijke apparaten? Er bestaan veel ideeën en misverstanden over kalk in het water. Wist je bijvoorbeeld dat kalk uit calcium bestaat; een stof die ons lichaam nodig heeft. De meest gestelde vragen over kalk in het water zullen we hieronder beantwoorden. Het is goed om zo veel mogelijk te weten over kalk. Het is namelijk niet altijd nodig om een waterontharder aan te schaffen, maar soms is het juist wel aan te raden.

Hoe komt kalk in ons kraanwater terecht?

Kalk zit standaard al in het water. Afhankelijk van waar het water vandaan komt, zit er veel of weinig kalk in. Water met veel kalk noemen we (zeer) hard water, water met weinig kalk noemen we (zeer) zacht water. Daar tussenin zit gemiddeld water. Kalk in kraanwater heeft dus niks te maken met hoe ‘schoon’ het water is, de kwaliteit van de leidingen of de efficiëntie van waterzuiveringsinstallaties.

Kalk en gezondheid: is het gevaarlijk voor mensen?

Het drinken van water met calcium (dat in kalk zit) draagt bij aan de dagelijkse inname van calcium. Calcium zorgt voor sterkere botten en een gezonder gebit. Het is dus zeker niet nadelig om water met kalk te drinken. In het Drinkwaterbesluit staat zelfs omschreven dat waterleidingbedrijven het drinkwater niet te veel mogen ontharden, omdat calcium goed is voor de gezondheid. Wel kan water met te veel kalk nadelige gevolgen hebben; het is agressief voor de huid en kan gevolgen hebben voor je haar.

Kalk uit kraanwater verwijderen

Je kunt er om verschillende redenen voor kiezen om kalk uit kraanwater te verwijderen. Misschien doe je het om esthetische of dermatologische redenen, of misschien vanwege de smaak van het water. De beste manier om dit te doen is door een waterontharder te installeren. Heb je hier geen verstand van of je hebt er vragen over kun je altijd contact opnemen met een loodgieter.